May 292013
 

Agnes Wolbert van de PvdA wil het maximale geluidsniveau in uitgaansgelegenheden op 100 dB begrenzen. Een prima initiatief. Een paar decibellen minder zou nog mooier zijn. Uit onderzoek van de Nationale Hoorstichting blijkt dat het aantal jongeren met gehoorverlies de laatste jaren toegenomen is. Dat komt vooral door de harde muziek in de horeca, muziekfestivals en concerten. Overigens kunnen ze er in diverse sportkantines ook wel wat van.

De Vereniging van Nederlandse Poppodia (VNPF) plaatst vraagtekens bij de analyse van de Hoorstichting. Natuurlijk plaatsen ze vraagtekens, want als de knop om (terug) moet, dan komen er misschien minder jongeren en dat levert minder inkomsten op.

Maar … als het om ons welzijn gaat is het toch beter dat je minder kans op gehoorbeschadiging krijgt! Overigens, als je minder hoort, dan kun je met een gehoorapparaat het niveau wat opkrikken. Als je echter extra (tinnitus-) geluiden krijgt, dan is er nog geen apparaat dat de geluiden vermindert.

Ach, en als zo’n 2 procent van de tieners niet meer normaal kan functioneren, dan is er nog 98% procent die hopelijk wel goed functioneert.

Sorry, the comment form is closed at this time.