Mar 102014
 

Vandaag is mijn vriend Celbe 60 jaar geworden. Hij viert deze bijzondere verjaardag met zijn gezin en familie. Het belooft een leuke dag te worden. Gisteravond vierde hij zijn pre-60-jarige verjaardag al met zijn beste vrienden. Tijdens de gezellige avond kwam ook de “gratis cholesteroltest” ter sprake die zo actief via televisiereclame van Service Apotheek gepromoot wordt. De test wordt ondersteund door de Hartstichting, Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Becel pro-activ. Celbe besloot eerst de risicotest op de site www.nationalecholesteroltest.nl te gaan doen, want je moet natuurlijk niet onnodig kosten maken. Celbe vulde de volgende gegevens in:

Welke van de onderstaande aandoeningen is op u van toepassing?

Geen

Hoe oud bent u?

55-59

U bent…?

Man

Wat is uw lengte en gewicht?

186 cm en 71 kg

Rookt u?

Nee

Heeft uw vader, moeder, broer of zus voor het 65e jaar een hart- of vaatziekte gehad?

Nee

Heeft uw vader, moeder, broer of zus diabetes type 2?

Nee

Wat is uw buikomtrek?

90 cm

Het resultaat van de test was een Leefstijladvies. U loopt weinig risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en nierschade en komt daarom niet in aanmerking voor een cholesterolmeting. Om dit risico ook in de komende jaren laag te houden is het belangrijk om er een gezonde leefstijl op na te houden.

We hebben verder een gezellige avond gehad, Iedereen dronk zo’n 1 tot 2 glazen wijn (afhankelijk van het dieet dat gevolgd werd).

Vanmorgen belde Celbe me in paniek op. Hij was al vroeg opgestaan om zijn feestje verder voor te bereiden. Omdat hij, energiek als hij is, nog wat tijd over had, ging hij de risicotest van de avond ervoor nog eens over doen. Hij vulde dezelfde antwoorden in als de avond ervoor, behalve die van zijn leeftijd. Hij was immers 60 jaar geworden en viel nu in de categorie 60-64 jaar.

Het resultaat van de test was: Neem contact op met uw huisarts. Helaas, u komt niet in aanmerking voor een cholesterolmeting bij een Service Apotheek. De reden hiervoor is dat u een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of nierschade heeft. Een verhoogd cholesterol kan hierbij een risicofactor zijn, maar het betekent niet automatisch dat dit bij u het geval is. Wij adviseren u daarom contact op te nemen met uw huisarts, die het totaalbeeld van uw gezondheid kan beoordelen.

Ik heb Celbe geadviseerd om even een spoedafspraak met zijn huisarts te maken, voordat zijn familie komt. De Hartstichting doet er per slot van rekening alles aan om de zorgkosten laag te houden en je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn.
Ik hoor later wel hoe het afgelopen is. Hoe dan ook: in één nacht kan er veel veranderen!

Sorry, the comment form is closed at this time.